[...] siły, mocy, wytrzymałości lub w inny sposób wspierać sportowca. Czy wszystkie preparaty są warte stosowania? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Na początku warto zastanowić się, czy lepiej dokonywać zakupów w sieci czy w tradycyjnym sklepie stacjonarnym? Z pewnością często najmniej sensownym ekonomicznie wyborem jest kupno produktów o [...]
[...] chude (w sensie odtłuszczone), zawsze miały widoczne, nieźle wykształcone pośladki oraz wyróżniające się piersi. One na to nie pracują, tylko dostały to w „pakiecie standard”. Przykładowo: czujesz duży „przypływ mocy” po weekendzie, to ewidentnie znaczy, iż musisz więcej wypoczywać, mniej trenować. Więcej jeść i spać. Takie samo [...]
[...] C stosowana w odpowiednich dawkach będzie działała przeciwutleniająca. Jednak, jeśli dawka będzie zbyt wysoka, witamina C zmienia o 180 stopni kierunek swojego działania i stanie się źródłem wolnych rodników! To, co w pewnym momencie jest błogosławieństwem, może w łatwy sposób stać się przekleństwem. Nawiążemy do tego w punkcie zatytułowany [...]
[...] po niearomatyzujące SAA, a w podnoszeniu ciężarów odnotowano lawinę wpadek kobiet (np. biorących winstrol, oxandrolone, masteron czy oral-turinabol). Czy problem dopingu zostanie rozwiązany? Zapewne nie, sportem rządzi pieniądz, a kolejne wpadki dopingowe to zapewne tylko czubek góry lodowej. Szkoda tylko, iż wielu sportowców płaci za dążenie [...]
[...] mięsa czy nabiału. Czy to słuszne myślenie? Wydawałoby się, iż pozbycie się z diety produktów pochodzenia zwierzęcego powinno dawać najlepsze efekty. Jednak w dużym stopniu stan zdrowia wegan można tłumaczyć większą świadomością, uprawianiem sportu, ograniczeniem picia alkoholu, palenia tytoniu itd. Weganie mogą mieć jednak pewne problemy z [...]
[...] produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje odżywcze. Wyróżnia ją przede wszystkim wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA to substancja, która działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ [...]
Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]
[...] sodu (soli) w diecie? Tak sugerują autorzy na łamach „O czym lekarze ci nie powiedzą”. Bryan Hubbard: „Gdy jemy zbyt mało soli, bogatej w minerały niezbędne dla prawidłowego stanu kości, mięśni oraz układu immunologicznego, organizm wydziela enzym reninę oraz hormon aldosteron, które podwyższają ciśnienie krwi. Tłumaczyłoby to występowanie [...]
[...] postrzegane, jako „kobiece”) regulują skład ciała mężczyzny. Mężczyźni, u których zablokowano aromatyzację, odnotowali mniejsze przyrosty siły oraz masy! Estrogeny a stan zapalny Otyłość wywołuje stan zapalny, a to wtórnie wpływa na pojawienie się oporności na insulinę. Kobiety są częściowo chronione przed otyłością wywołaną dietą, [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z dużym dystansem, ponieważ białko nie jest materiałem energetycznym, tylko budulcowym. Rozbudowana muskulatura „pali” tłuszcz całą dobę, dlatego w czasie redukcji należy stosować [...]
[...] aparat ruchu powinien być dobrze rozgrzany i przygotowany pod kątem dynamicznym do wysiłku. Nie możemy również zapominać o prawidłowej technice treningowej, jak i wykorzystaniu tzw. cool down powysiłkowo. Dopiero dbając o solidne podstawy naszego wysiłku, możemy wykorzystać w pełni bogactwo składników naturalnych diety, które znacznie [...]
[...] (36 lat) nie różnił się znacznie. Wszyscy byli zdrowi i nie palili. Podczas tego badania aktywność fizyczna odpowiadała 3-4 godzinom ręcznej uprawy dziennie. Naukowcy postanowili odpowiedzieć na pytanie, czy właściwa dieta i codzienna aktywność fizyczna mogą mieć wpływ na kluczowe parametry zdrowotne. Jaką dietę zastosowano? Niemal [...]
[...] pojawia się nadmierna aromatyzacja itd.). Jeśli nie możesz pozwolić sobie na pełny wypoczynek, zapewne odbije się to na przyrostach siły i masy. Krótkoterminowo jesteś w stanie oszukać organizm stymulantami, beta-mimetykami czy kofeiną. Ale to się uda na chwilę. Później boleśnie odczujesz, że nagle niewiele się udaje. Alkohol Nie trzeba nic [...]
Oczekuję na komentarze w rodzaju: „oszalałeś, przecież tego nie da się zrobić”. Zgadza się, nie jesteś w stanie przy obecnym stanie medycyny znacząco poprawić i obejść uwarunkowań genetycznych. Nawet operacje plastyczne mogą przynosić opłakane skutki. Przypomnę tylko, skandal z toksycznymi implantami, które nosiło w piersiach ponad 30 tys. [...]
[...] rozprawić się z pokutującym mitem „naturalności”. Wiele osób uważa, iż miód jest zdrowszy od cukru stołowego, gdyż jest „naturalny”. Tymczasem cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy tzn. fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, [...]
[...] funkcję organizmu. W artykule tym skupimy się na odżywianiu i jego wpływie na stawy. Poruszymy kwestie produktów, jakich należy unikać, gdy mamy problemy z aparatem ruchu, stanami zapalnymi czy kontuzjami. W drugiej części artykułu wymienimy dodatki do diety, które będą przynosić korzyści, jeżeli mowa o funkcjonalności stawów. Część I Wszelkie [...]
[...] siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania właściwej diety, programu treningowego i suplementacji (np. kofeiną, zieloną [...]
[...] 2, 3 czy 5 dziennie; 100, 200, 500 ml napoju itd.). Badanie prowadzone na osobie w tym wieku – bezsensowne dla ogółu populacji. Badanie prowadzone na osobach w tak ciężkim stanie (cukrzyca, otyłość, podeszły wiek) – bezsensowne dla ogółu populacji, a na pewno dla sportowców. Na koniec dodam, iż takich badań jest o wiele więcej. W kolejnym „SUN [...]
[...] tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji zbóż, ze stanem zapalnym. Tak samo niejednoznaczne są w tej kwestii owoce. W literaturze brakuje konsensusu co do przeciwzapalnego działania zbóż i błonnika. Pewny jest za to [...]